ROTARBETEN

Sverige har människor möjlighet att använda sig av ROT-avdrag. Precis som namnet beskriver så är ROT-avdrag ett avdrag som gör det möjligt för dig att beställa tjänster, t.ex. i samband med renovering, och få en lägre kostnad. Detta har gjort det möjligt för allt fler människor att kunna rå om sina bostäder på ett bättre sätt och även renovera för att få ett fräschare och mer hållbart hem. Har man inte använt sig av ROT-avdraget tidigare kan det kännas klurigt att förstå sig på, men sanningen är att ROT-avdraget är mycket enkelt att använda sig av. Det enda du som kund behöver göra i samband med att du vill använda ROT är att säkerställa att du uppfyller villkoren för att kunna få ta del av avdraget.

En mycket vanlig fundering kan vara vilken typ av rotarbeten som man kan använda sig av. Viktigt här är att vara medveten om att avdraget endast gäller på tjänster och inte på t.ex. kostnader av material eller hyrning av maskiner. De arbeten där du kan använda dig av ROT-avdraget kan t.ex. vara när du vill ha hjälp med renoveringen i köket, dra nya VVS-rör i badrummet eller vill byta ut dina golv. ROT använder du således i samband med att du anlitar en fackman eller en hantverkare till din bostad.

“Du behöver inte själv kontakta Skatteverket för att kunna nyttja avdraget. Detta är något som du får hjälp med när du bokar in en tjänst!”

Rotarbeten

Kök – ROT är mycket vanligt att använda i samband med renovering eller ombyggnad av kök. Du kan t.ex. använda avdraget när du anlitar en hantverkare för el, byte av inredning, installation av blandare eller för att dra nya VVS-ledningar.

Badrum – Vid renovering, reparation eller ombyggnad av badrum har du rätt till skattereduktion. Detta gäller även om du vill ha hjälp med byte av badrumsinredning.

Altan – Reparation eller ombyggnad av altan ger rätt till ROT. Detta gäller dock enbart när altanen är sammanbyggd med huset. Vill du göra en tillbyggnad till ett redan befintligt småhus så kan du även använda ROT.

Finsnickeri – När du anlitar en snickare för större eller mindre arbeten så har du alltid rätt till ROT, oavsett om det handlar om att bygga ihop en ny garderob eller sätta upp en ny vägg. Förutsättningen för ROT är dock att arbetet sker inne i bostaden.

Ombyggnad och reparation av en altan som är sammanbyggd med bostadshuset ger rätt till skattereduktion. Även tillbyggnad av altan till befintligt småhus ger rätt till skattereduktion

Vad krävs för att nyttja rotavdrag?

För att du ska kunna använda dig av avdraget gäller det att du har uppfyllt vissa villkor. Du måste t.ex. se till att arbetet utförs i en bostad som du själv äger. Sommarstugor räknas till detta och detsamma gäller för garage, tvättstuga, förråd eller t.ex. fritidshus. Utöver detta måste du vara minst 18 år gammal och betala skatt i Sverige. Avdraget har ett tak på 50.000 kronor per år och per person och ger 30 % avdrag på arbetskostnaden. Du behöver inte själv kontakta Skatteverket för att kunna nyttja avdraget. Detta är något som du får hjälp med när du bokar in en tjänst!

KONTAKTA OSS

K3 Byggnads
Tegnérgatan 12
113 58 Stockholm

Tel: 08-777 51 00

E-POST

OFFERT/BYGGNATION
info@k3byggnads.se